CEMCON - GROUP OF COMPANIES
CEMCON - GROUP OF COMPANIES

Οι αριθμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν εντυπωσιακοί. Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία από τη Εθνική Ένωση Διευθυντών για την Ενεργειακή Υποστήριξη (Neada), τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ χρωστούν περί τα 16 δισ. δολάρια σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ενεργειακές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Ένα ποσό που είναι διπλάσιο από τα προ-πανδημίας επίπεδα, καθώς ο μέσος όρος των οφειλών των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 97% από το 2019. Το πρόβλημα οφείλεται στην αύξηση των τιμών του ρεύματος, λόγω της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ειδικά τον Ιούλιο, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αύξηση στα αντίστοιχα δεδομένα από το 2006.

Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ επισημαίνει η Neada, η ένωση των διευθυντών που, σε πολιτειακό επίπεδο, διαχειρίζονται τα ομοσπονδιακά προγράμματα βοήθειας για την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας (νερού και ηλεκτρικού) για τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά. Εκτιμάται πως το πρόβλημα εκτείνεται σε ένα στα έξι νοικοκυριά στις ΗΠΑ, κάτι που αφορά συνολικά περί τους 20 εκατομμύρια καταναλωτές.

Πηγή: Neada

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τέσσερις Πολιτείες (Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Μίσιγκαν και Νέα Υόρκη), μόνο σε εκείνες και στους μεγαλύτερους παρόχους, οι οφειλές ανέρχονταν τον Φεβρουάριο σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια.

Πηγή: Neada

Και από τον Φεβρουάριο του 2021 ως τον Φεβρουάριο του 2022, τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 12,2% στην Καλιφόρνια, κατά 9,3% στην Ουάσινγκτον, κατά 12% στο Μίσιγκαν και 4% στη Νέα Υόρκη.

Εκείνο το διάστημα, η ενεργειακή κρίση είχε αρχίσει να… δείχνει τα δόντια της, με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτιμάται πως μέχρι οι τιμές της ενέργειας να συνεχίζουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν ακόμη, με τον Ζαν Σου, δικηγόρο σε ΜΚΟ που παρακολουθεί τις διακοπές ρεύματος για λόγους αδυναμίας πληρωμής στις ΗΠΑ, «αναμένουμε τσουνάμι διακοπών ρεύματος».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα τον διευθυντή της Neada, Μαρκ Γολφ, περίπου το 80% των διακοπών ρεύματος που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή σε καταναλωτές στις ΗΠΑ, αποκαθίστανται εντός μερικών ημερών.

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι Πολιτείες

Τα στοιχεία από μεμονωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως στην Καλιφόρνια, η πάροχος PG&E Corp έχει καταγράψει αύξηση πάνω από 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Φεβρουάριο του 2020 ως τον αντίστοιχο μήνα φέτος. Στο Νιου Τζέρσεϊ, το Public Service Enterprise Group, ο αριθμός των καταναλωτών που υπολείπονται για πάνω από 90 μέρες στην αποπληρωμή των οφειλών τους έχει αυξηθεί κατά 30% από το Μάρτιο.

Παράλληλα με το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών, έχουν αυξηθεί και οι πιέσεις για τη λήψη περισσότερων μέτρων για την ενίσχυση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Διακυβερνητική επιτροπή περίπου 60 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσιαστών έκαναν έκκληση στις αρχές Αυγούστου να ληφθούν περισσότερα μέτρα ενίσχυσης, από το πρόγραμμα Liheap που τρέχει ως το οικονομικό έτος 2023.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια στο νέο της προϋπολογισμό, συμπεριέλαβε το ποσό του 1,4 δισ. δολαρίων ειδικά για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ στη Νέα Ορλεάνη, η Entergy Corp. έβαλε τον Ιούλιο μορατόριουμ στις διακοπές ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκτείνεται ως και τον Οκτώβριο.

Πηγή: NEWSB2GREEN

BLOG

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης..