CEMCON - GROUP OF COMPANIES
CEMCON - GROUP OF COMPANIES
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων και παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων και ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Με νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος των επιχειρήσεων φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η νέα σεζόν από Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα εξετάζεται και νέο πλάνο επιδοτήσεων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση. Ειδικότερα, η κυβέρνηση δίνει σήμα για νέα προγράμματα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας –που αποτελεί στόχο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– μέσω προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση οικιακών και επαγγελματικών κτηρίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβρη πρόκειται να εκκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και το νέο πρόγραμμα για νοικοκυριά. Παράλληλα, όπως σημείωσε χτες μιλώντας στο OPEΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το φθινόπωρο θα υπάρχει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών στη στέγη ή σε όμορα οικόπεδα ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τα νοικοκυριά.

Επιπρόσθετα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό,  αξιολόγηση των πρώτων 50.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ» με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία θεσπίστηκαν για πρώτη φορά, καθώς το 20% των αιτήσεων ήταν από ευάλωτα νοικοκυριά, με 75% επιδότηση. Ακολούθως, θα υπάρξει και μέσω ΕΣΠΑ νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», στο οποίο θα ενταχθούν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων ενάντια στην ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών,  και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Και μπορεί το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις κατοικίες να έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, με τις αιτήσεις να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ και φέτος, αλλά με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ» που έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 με προϋπολογισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης 450 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος θα είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφέροντας εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Παράλληλα, αναμένεται να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.

Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

Πιο αναλυτικά, θα χρηματοδοτείται η αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και θα προβλέπεται η διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην πρόβλεψη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είπε ότι η συμμετοχή στο των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και θα αφορά ακόμη και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, αλλά αποκλειστικά για την ένταξη των φωτοβολταϊκών των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα θα υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάσταση παλαιών air condition σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης,

Ο Κ. Σκρέκας είχε σημειώσει ότι το ΥΠΕΝ αναμένει το πρόγραμμα να κινητοποιήσει κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ, ενώ είχε τονίσει ότι θα υπάρξει και ξεχωριστός προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Business Daily

BLOG

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης..